HTML

Sapka és Funchal

A feszbukom.blogspot.com (finom étel és színház) és a sapkaesfunchal.blog.hu (külföldi utazások) webnaplók technikai kényszerből való egyesített változata

Friss topikok

37. Öten, négy napon át, három szálláson Erdélyben III. Torjai-hegység

2014.08.04. 14:32 hamar

823353_661868750524770_1223766547_o (1).jpg

A Csomád hegy a levegőből. Kialudt vulkán ikerkráterrel. Háttérben a Mohos-tőzegláp, előtérben a Szent Anna-tó, amelynek sorsa szintén a láposodás. (Kép forrása: nonik-ezerarcuvilag.blogspot.com) A hegy jobb oldalának tövében Háromszék, Sepsibükszád település. A hegy bal oldalán Csíkszék, Lázárfalva település. (Egyik sem látszik.) A helikopter nagyjából Tusnádfürdő felett repülhetett a felvétel készítésekor.

Mielőtt belevágnék utazásunk legszebb napjának elmesélésébe, befogadható adatmennyiséggel, nézzük meg, hogy tulajdonképpen merre is járunk, hol is van a Székelyföld Románián belül. Az EMNP térképe segít:

neppart_regiok_terkep_b (1).jpg

Miután ez megtörtént, nézzük meg, hány székely székkel számolhatunk! (A forrás az erdely.ma, Aranyosszék hiányzik a térképről, e tömbtől nyugatra található, a hasadékáról híres Tordától délre.)

1910974_nagy.jpg

Tehát: a térkép legalsó részén található Háromszék (Sepsi, Kézdi, Orbai) a központjaikkal, valamint a negyedik szék, amelyet most Bardóc-Miklósvárszéknek neveznek, közismertebb nevén Erdővidék. (Itt van pl. Kisbacon, Benedek Elek szülőfaluja; Miklósvár, a Kálnoky grófok kastélya, ahol Károly herceg rendszeresen megfordul [valamint Vilmos és Katalin is eltöltött pár napot a nászútjából] és Zalánpatak [Károly herceg másik birtoka, ahol több házat is vásárolt].)  A térképen világoszöld színű Sepsiszék északi részén egyenesen áthaladva érünk a Csíkszék határán magasodó Torjai-hegységbe, ami egy kicsi, vulkanikus vonulat, konkrétabban andezites tömb. 

Első állomásunk itt egy kilátó, ahol isteni lángost fogyasztunk, jómagam juhtúróval, fokhagymával és tejföllel. Aztán következik a Mohos-tőzegláp. A Csomád nevű kialudt vulkán egyik kráterében, 1050 méter magasan keletkezett, 80 hektár területű ex-tavat évezredek alatt, fokozatosan befedi a savas kémhatást kedvelő tőzegmoha. Ez szinte áthatolhatatlan, igen vastag réteget képez a vízen (2-től 10 méterig). A víz néhol felbukkan ún. tószemek formájában. Egy ilyen látható itt:

639.jpg

A fák magassága és vastagsága a savasság mértékétől függ, összefonódó gyökerük ugyanakkor stabil alapot képez a tanösvény kiépítéséhez. A Mohos egy igen pici részét jártuk be idegenvezetővel, szűk 1 óra alatt, aki roppant humorosan mutatta be a láp keletkezését, unikális növényeit és pókjait. Ezen kívül megtanulhattuk, hogy mi a teendő medvével való találkozáskor. (Nem mondom el, bibibííí, de annyit elárulok, hogy a közhiedelemmel ellentétben a halottnak tettetés szigorúan tilos!) A láp és környékén a túlszaporodás miatt jelenleg 21 medve él, ezek közül több bocs. Mindegyiket követik, be vannak chipezve. Komoly veszélyben nem voltunk.

Innen a szomszédos kráterben lévő Szent Anna-tóhoz sétáltunk, kb. 20 perc alatt. Leírhatatlan:

szentannato.jpg

A néphagyomány szerint a Szent Anna-tó helyén valaha hegy emelkedett, vele szemben pedig egy másik hegy ostromolta az eget. A két hegy csúcsára két gonosz testvér, Gáspár és Sándor gróf építettek várat, egyikük ezüstből, másikuk pedig aranyból. A két testvér állandó rettegésben tartotta a környező lakosságot, de egymással sem jöttek ki túl jól, folyton civódtak és versengtek. Egy nap egy gazdag utazó érkezett Sándorhoz pompás négylovas hintón, és éjjeli szállást kért a vár urától. A grófnak nagyon megtetszett a hintó, és meg akarta vásárolni vendégétől, ám az nem adta. Sándor azonban nem tudott lemondani róla, ezért kockajátékon elnyerte tőle. Másnap eldicsekedett új szerzeményével a testvérének, aki fogadást ajánlott: ha egy nap alatt szebb és drágább fogatot szerez, Sándor nekiadja a vagyonát. Gáspár ördögi tervet eszelt ki: a környékbeli falvakból összeszedte a nyolc legszebb lányt, majd gyönyörű lószerszámmal befogta őket a legszebb hintója elé. A fogat élére a legszebb lányt, Annát fogta. A gróf nógatni kezdte a lányokat, ám azok nem tudták megmozdítani a nehéz hintót. Ekkor éktelen haragra gerjedt, és ostorával rávágott Annára. A szerencsétlen lány térdre rogyott és feljajdult fájdalmában. Isten meghallotta a lány jajszavát, és szörnyű ítéletet hozott: megnyílt a föld és a gonosz grófok várai a hegyekkel együtt a hasadékba zuhantak, helyükön pedig sötét vizű tó keletkezett.

A tó kiválóan alkalmas a fürdésre, ezt annyi év után újra kipróbáltam és kellemesen felfrissültem.

Vacsora előtti még 3 programpontunk volt hátra Bálványosfürdőn: 

(1) mofettázás --- jéghideg, metsző fájdalmat okozó, de gyógyhatásúnak tartott, bugyogó ásványvízbe, illetve meleg kéngőzbe mártjuk a lábunkat

(2) ásványvíz-kóstolás --- egész Székelyföld legnagyobb kincse a vasas-kénes víz, a források igen kis %-át termelik csak ki, a többi szabadon kóstolható, gyakran az út szélén, váratlanul felbukkanó kutakból)

(3) a Büdös-barlang meglátogatása --- a barlang a Grand Hotel Bálványos felett található, 15 perc alatt érjük el. A környékbeli vulkanikus érdekességek közül (Timsós-barlang, Gyilkos-barlang, Madártemető, Buffogó-tőzegláp) a legkönnyebben elérhető. A marcator.elte.hu nagyon lényegretörően mutatja be.

"Európa legerősebb kénhidrogénes mofettája. A Büdös-barlang levegőjének 95,82%-a szén-dioxid (CO2), 0,38%-a kénhidrogén (H2S), - ez adja a büdös, záptojásszagot - 0,14%-a oxigén(O2) és 2,66%-a nitrogén(N2). Az újabb kutatások eredménye kimutatta, a 980,0 pCi/L (pikoCurie/liter) radioaktív kisugárzás értékét, ami az egész Kelemen–Görgényi–Hargita vulkáni vonulat összes mofetta és szolfatára típusú gázai közül a legnagyobb. A 14 m hosszú üregből kiáramló gáz napi hozama (3000 m3), a negatív (2,8x104 ion/mL) és pozitív (3,3x103 ion/mL) ionok töménysége, a barlang levegőjének nedvessége (95%) alapján a torjai Büdös-barlang Bálványosfürdő legrangosabb gyógytényezője. Egy felhagyott kénbánya kijárata lett kikövezve és látogathatóvá téve. A kénterápia a legtöbb öregkori csont- és érmegbetegedésre, a perifériás idegrendszer zavaraira, a reuma minden válfajára, bőrbetegségek, ekcémák és allergiás tünetek leküzdésére igen hatásos. A Büdös-hegyi szolfatára tulajdonképpen egy kellemesen langyos gázfürdő, amelyben nem kell tartani a borvízfürdők sokszor fogvacogtató hidegétől."

Ezután kitűnő vacsorát fogyasztottunk a Grand Hotel Bálványosban egy nem túl kitűnő, anyaországi pincér tálalásában. Nagyon későn, sötétben indultunk utolsó szálláshelyünkre, az Esztelnek nevű faluban található parasztházba, amit némi névmemória-zavar miatt a kedves falusiak segítségével találtunk meg.

 

komment

Címkék: erdély székelyföld

süti beállítások módosítása