HTML

Sapka és Funchal

A feszbukom.blogspot.com (finom étel és színház) és a sapkaesfunchal.blog.hu (külföldi utazások) webnaplók technikai kényszerből való egyesített változata

Friss topikok

40. Egy kis összefoglaló Erdélyről

2014.08.11. 11:55 hamar

Hol jártunk?

Mivel csak 4 nap volt és az út-, illetve forgalmi viszonyok elég rosszak voltak, bár a 10 évvel ezelőttihez képest sokkalta jobbak, ezért egy igen kis szeletét láttuk Erdélynek. A szászok és a székelyek földjén is jártunk, igyekeztünk természeti és kulturális látnivalókat vegyíteni az ideális arányban. Azt gondolom, hogy ez sikerült. 

Mivel mentünk?

Marosvásárhelyig a WizzAir menetrend szerinti járatával, a repülés időtartama 45 perc, valójában egy kicsivel több. A reptéren autót béreltünk, egy kis Volkswagent, amivel utunk során nem volt problémánk. Földúton is elég jól teljesített szegény. (A földúton való közlekedés egy rendes erdélyi út során gyakorlatilag elkerülhetetlen.)

Milyen szállásokon aludtunk?

1. éjszaka: Segesvár, Bella Vista Panzió - a városra néző magas domb tetején, parkerdővel övezve, kitűnő kiszolgálással, kedves román hölgyekkel, akiktől vacsorát is kaptunk --- nagyon ajánlom!

2. éjszaka: Sepsiszentgyörgy, 2 fő a Bobo panzióban --- szintén ajánlott, rendes és közel van a belvároshoz; 3 fő pedig a Székely Nemzeti Múzeum igazán kellemes vendégházában

3-4. éjszaka: Esztelneken, a nagybátyám falusi parasztházában, kép az udvarról:

DSC_0389.JPG

Miket ettünk?

Miccset (=csevap), csorbát (=savanyú levest), kürtős kalácsot, túrógombócot, juhsajtot, juhtúrót, házi szalonnát, házi kolbászt, krumplis kenyeret, töltött káposztát, pisztrángot (már aki), lángost, sőt még egész jó somlóit is és még sorolhatnám... Amit nem ettünk: padlizsánkrémet, zakuszkát (=zöldségkrém), ordát (=juhtejtermék), keserűgombát, rókagombát, szavarint (=szirupos süti) és még sorolhatnám ezt is, de ezeket mind be lehet pótolni majd.

Miket ittunk?

Ebben a tekintetben nagyon jól állunk: helyi borokat, szilvapálinkát, áfonyalikőrt, több fajta sört, borvizet, stb.

Vissza akarunk-e menni?

Úgy láttam, hogy igen. :-) Persze, nem ezekre a helyekre, mert annyi minden van. 2015. májusában kiderül. :-)

 

komment

Címkék: erdély székelyföld szászföld

süti beállítások módosítása