HTML

Sapka és Funchal

A feszbukom.blogspot.com (finom étel és színház) és a sapkaesfunchal.blog.hu (külföldi utazások) webnaplók technikai kényszerből való egyesített változata

Friss topikok

51. Grúziai hosszú hétvége I.: Tbiliszi

2016.11.16. 16:41 hamar

Körülbelül két éve döntöttem el, hogy kihasználva a WizzAir közvetlen járatindítását Grúziába, meglátogatom ezt a szovjet utódállamot. Különböző időpontok, különböző hosszúságú ott-tartózkodások kavarogtak a fejemben, végül most tudott, 3 teljes nap erejéig megvalósulni (az első) grúz túra, eredetileg két útitárssal, majd egy hirtelen visszamondás után eggyel.

A repülő oda (és vissza is) sajnos a leglehetetlenebb órában közlekedik, ugyanis pénteken 23:50-kor indul és kb. éjjel 3-ra van ott, ami a +3 órás időeltolódás miatt reggel 6 órát jelent. Kutaiszi mellé érkezik egy zsebkendőnyi reptérre (talán csak a madeirai és a marosvásárhelyi reptér volt ennél kisebb, amin valaha jártam), ahonnan egy Georgian Bus nevű társaság 2300 Ft-nak megfelelő lariért visz be a fővárosba, Tbiliszibe. Az út kb. 4 órás. A buszok nem a legfiatalabbak, de azért nem kell a szocialista gépipar rozsdás retteneteire gondolni. Grúzia amúgy is nagyon nyugatbarát és azért ez sok mindenen meglátszik.

Tbiliszi egyik fő terére érkeztünk, a Szabadság térre, ahol a metró is megáll. Az alábbi képen Tavisupleba Square néven látható. Innen ágaznak el a legfontosabb nagy utak nyugatra, keletre pedig tbiliszi tartózkodásunk kiemelt jelentőségű helyszíne, a Kote Abhkazi utca, ami a Várhegy alatti Gorgasali térbe torkollik.

14128.jpg

A szállásunk a folyó túlsó partján volt, a térképen attól a nagy zöld korforgalmas tértől északkeletre és nagy nehézségek közepette találtuk meg. Másfél óránkba telt, miközben meleg napsütés izzasztott. E nehézségek:

1/ Google-ből nyomtatott térkép volt nálam, mert spóroltam a rendes várostérképpel (nem szabad!), azon pedig egyik utcanév nem volt felírva, a másik grúz gilisztabetűkkel volt írva, a harmadik meg angolul, úgy meg a járókelők nem nagyon olvasnak,

2/ alig voltak utcatáblák, ha néha voltak is, akkor oroszul, ez persze segített, a házszámok hiánya már nem...,

3/ a leszólított járókelők nem tudtak útbaigazítást adni, sőt, a szállással pérhuzamos utcában lévő hotel recepciósának sem volt halványlila fogalma sem, hogy merre lehet, amit keresünk.

Végül aztán egy fiatalember útbaigazított, így megérkeztünk a New Tbilisi Hostel luxy szobájába. Hogy mit jelent e szókapcsolat? Egy családi ház földszintjének egyik felújított szobáját külön fürdővel, amiben nem volt zuhanykabin, kérésre estére adtak melegvizet és némi fűtést. Nem mondanám ideálisnak, ár-érték arányban pedig egyáltalán nem volt az. Ketten együtt két éjszakára 15 ezer Ft-nak megfelelő larit fizettünk érte, reggelit pedig - látva a lepukkant konyhát - végül nem kértünk.

Visszaszálltunk metróra és a Szabadság térről - ahol két nevezetesség van: a Városháza és a Szent György-oszlop - indultunk városnézésünkre. 

dsc00012.JPG

dsc00013.JPG

dsc00014.JPG

dsc00015.JPG

A Kote Abkhazi utcán végigmenve a Gorgasali térre jutottunk, ahol lenyűgöző látvány fogadott minket. Bal kéz felől, a folyó túlpartján libegőállomás, kisebb várfalak, ... 

gr23.jpg

...Gorgasali király szobra egy nagy templom mellett. A folyó innenső partján pedig, távolabb szintén egy magasabb domb, tetején templommal.

gr2.jpg

A folyó innenső partján pedig, jobbra pedig szebbnél szebb házak, katedrális és a hatalmas vár, ahová a libegő érkezik. A vártól nem messze, ugyanazon a gerincen pedig Grúzia Anyácska, karddal és kenyérrel.

dsc00027.JPG

dsc00083.JPG

Nem sokat teketóriáztunk, a libegőhöz siettünk  (11-től 23 óráig közlekedik, 1 retúrjegy ára 230 Ft), a hídon át, amelyről akár előre, akár hátra néztünk, szép látvány fogadott.

g1.jpg

gr24.jpg

A libegő kabinjában is kattogott a fényképezőgép gombja:

gr3.jpg

gr4.jpg

Felérve a hegyre, a panoráma minden elképzelésünket felülmúlta. Tbiliszi egyszerűen és meglepően SZÉP. 

Szemben balra ezt láttuk (az üvegkupolás épület az elnöki palota):

gr6.jpg

Szemben jobbra pedig ezt (a nagy panel mögött az egyik kis utcában volt a szállásunk):

gr9.jpg

Ha balra néztünk akkor Grúzia Anyácskát...

gr7.jpg

...kissé távolabb, nagy objektívvel a Városházát és a Szent György oszlopot, azaz az Óváros határát. Mögötte már a modern Tbiliszi,  amire 3 nap alatt nem volt időnk.

gr8.jpg

gr25.jpg

És persze a Kura folyó:

gr5_1.jpg

A lemenő nap sokat segített az élmény teljes átélésében:

gr10.jpg

A Vár mögött ligeterdő van, s a Vár legmagasabb pontja is látogatható:

gr11.jpg

Kelet felé ereszkedtünk le a Várból. Éjjel-nappal nyitva tartó fürdők (közös és privát részlegekkel, nagyon sajnáltuk, hogy nem vittünk fürdőruhát, 900 Ft-ba került egy óra) egy kis patak egyik oldalán. A másik oldalon bájos mecset. A patak útját követve pedig a patak forrása, a Várhegy oldalából fakadó vízesés. Ekkor már sajnos sötét volt, így a vízesést nem tudok prezentálni, az viszont kétségtelen, hogy Tbiliszi ezen zuga a  világ fővárosainak egyik legromantikusabb zuga.

gr12.jpg

gr13.jpg

gr14.jpg

gr14_2.jpg

gr15.jpg

gr15_2.jpg

gr16.jpg

A Várhoz a második és harmadik napunk estéjén is visszatértünk. Mindkét este elballagtunk az Óváros legszebb és legérdekesebb pontjához, az Óratoronyhoz is. 2010-ben egy bábszínész tervezte a tornyot, melynek tetején minden órában egy angyalfigura üti el az adott órát egy harangon. Naponta kétszer délben és este 7 órakor pedig bábuk forognak körbe. (Ez utóbbiról sajnos lemaradtunk, de az angyalt kétszer is láttuk.)

gr22.jpg

Múzeumozásra és alaposabb városnézésre nem volt most idő, de ez legközelebb, fürdőzéssel egybekötve kötelezően pótlandó. A következő részben két kirándulásunkról lesz szó.

gr18.jpg

gr19.jpg

gr20.jpg

gr21.jpg

gr17.jpg

komment

Címkék: grúzia

süti beállítások módosítása